DOMEIN

Domaine Tourbillon - Luberon​

Met een gemoderniseerd onthaal is het Domaine Tourbillon – gelegen in het hart van Luberon – op zijn minst een noemenswaardige speler in de regio, maar desondanks heeft het een ware familiegeschiedenis.

Deze geschiedenis begint namelijk in het midden van de 20e eeuw bij de grootouders van de huidige eigenaar, Benjamin Tourbillon. Benjamins grootouders waren namelijk rasechte wijnproducenten in Gigondas. Opgegroeid te midden van wijngaarden, besloot Benjamin Tourbillon een generatie later de fakkel over te nemen.

Benjamin is een traditionele wijnbouwer, gepassioneerd door wijn, met respect voor het erfgoed van zijn voorouderen. Hij wil hun voorbeeld volgen en is vastbesloten om de traditie voort te zetten met zijn eigen gevoeligheid en passie.

De wervelwind des levens brengt hem de dynamiek om de wijngaard tot bloei te laten komen. De wijnkelder heeft hij vergroot door moderniteit en tradities op elkaar te laten afstemmen.

Geleid door de knowhow van zijn grootouders, besloot Benjamin Tourbillon al zijn wijnen persoonlijk te vinifiëren door gestructureerde en uitgebalanceerde producten voort te brengen met elk hun eigen expressie van de verschillende terroires.

“Alle grote wijnen beginnen op grote plaatsen.”
Zo brengt Domaine Tourbillon een verscheidenheid aan wijnen voort uit de Côtes du Rhône, en het bezit het onder andere “terroirs” in Châteauneuf-du-Pape en Gigondas.

Châteauneuf-du-Pape

Recht tegenover het beroemde kasteel, een plaats genaamd “Grand Devès”, bezit dit perceel een interessante bijzonderheid: kiezelstenen bedekken namelijk een groot deel van de grond. Zo slaan ze de warmte van de dag op en kunnen deze ‘s nachts vervolgens de warmte verspreiden in de wijngaard.

De kalkhoudende grond is droog en de wortels van de wijngaard moeten de elementen van het leven diep in de grond halen.

The Hillsides zijn zuidwestelijk geörienteerd. Dit stuk grond is gelegen in het droogste deel van de Côtes du Rhône die de wijngaard weinig regen en een uitzonderlijke periode van zonneschijn brengt. De alom gekende ‘mistral’ in deze regio is vaak o zo gewelddadig, maar zorgt op deze manier voor voldoende ventilatie in de wijngaard om bijvoorbeeld de wijnstokken op te drogen en schimmels tegen te gaan.

De combinatie van deze klimatologische eigenaardigheden zorgt voor een mooie concentratie van de vruchten op het moment van de eigenlijke druivenoogst. Alle elementen zijn aanwezig om bij te dragen aan de totstandkoming van geweldige wijnen!

Gigondas

Gelegen onder het dorp, overschaduwd door “Les Dentelles de Montmirail” – een gebergte van prachtig gevormde bergtoppen dicht bij Vaison-la-Romaine in de Vaucluse. Op deze uitzonderlijke plaats zijn de geologische en klimatologische eigenschappen van grote bijzonderheid en brengen deze zeer complexe wijnen voort.

De aan klei rijke terroirs zijn samengesteld uit grote alluviale terrassen van rotsachtige rode klei met een hoge doorlatendheid.

Côtes-du-Rhône

De Côtes-du-Rhône putten hun kracht uit de schatten van een zonnig terroir en de wind die hen streelt.
De bodem is klei-kalksteen en kiezelachtig.